Peter weet het beter, tip 2:

Denk aan uw gezondheid bij het gebruik van de airco!

Airconditioning is tegenwoordig vaak een standaardvoorziening in auto’s. Tijdens lange en warme vakantieritten is verkoeling van een dergelijke airco bijvoorbeeld onmisbaar. Het grootste gedeelte van Nederland is zich echter niet bewust van de noodzaak van periodiek onderhoud aan het aircosysteem in hun voertuig.

Zonder regelmatige controle kunnen zich namelijk schimmels en bacteriën vormen, met alle gevaren voor de gezondheid van dien. Met het gebruik van de buitenlucht voor verkoeling zorgen filters in de airco ervoor dat pollen en andere verontreinigingen van buiten worden tegengehouden. Het is van belang dat bepaalde airco-onderdelen regelmatig nagekeken worden en vervangen, omdat de inzittenden anders kans lopen op gezondheidsklachten als geïrriteerde luchtwegen, keelpijn en tranende ogen. Daarnaast moet het koudemiddel periodiek worden bijgevuld, omdat de airco anders ’droog’ loopt, met fikse schade tot gevolg. Periodiek onderhoud is niet allen bij intensief gebruik nodig, maar ook wanneer de airco slechts sporadisch wordt gebruikt. Juist dan hebben schimmels en bacteriën lange tijd vrij spel om zich te nestelen.

Het beste is dus om de airconditioning mimimaal tweejaarlijks, maar bij voorkeur elk jaar, te onderhouden. De vorming van schimmels en bacteriën wordt dan voorkomen en de optimale werking van het systeem blijft dan gegarandeerd.